Substansvärdering är en typ av företagsvärdering som utgår från bolagets substansvärde, vilket i princip är skillnaden mellan bolagets tillgångar och skulder.
Substansvärderingsmetoden är snabb och som fungerar även om företaget inte går med vinst. Dock tar den varken hänsyn till värdeskapande eller immateriella värden.
Här berättar vi hur substansmetoden fungerar, när den passar att användas, hur dess formel ser ut och så illustrerar vi med ett exempel.

Vad är substansvärdering av företag?
Substansvärdering är ett vanligt sätt att värdera företag på. Denna typ av värdering utgår från företagets substansvärde.
Lite förenklat kan man säga att substansvärde är skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder, vilket motsvarar det egna kapitalet. Dessa uppgifter går att hitta i balansräkningen, vilket gör substansvärdering till en relativt enkel värderingsmetod att tillämpa.
Dock blir värderingen fel om man endast använder uppgifterna i balansräkningen. I bästa fall blir det en ungefärlig uppskattning av värdet. I värsta fall blir värdet helt missvisande. För att det ska bli korrekt måste marknadsvärdet på tillgångarna tas med i uträkningen, inte det bokförda värdet.
Men även när man lägger tid på att utröna marknadsvärdet för alla signifikanta tillgångar är detta ett av de snabbaste sätten att värdera företag på. Det är bland annat bra för att få fram ett lägsta värde på bolaget.
Dock tar substansvärdering ingen hänsyn till hur tillgångarna används, affärsidé eller avkastning. Det fungerar inte heller för att värdera tjänsteföretag.
Vill du ställa en fråga?
Om du har frågor kring våra tjänster, företagsvärderingar i allmänhet eller något annat är du välkommen att kontakta oss. Vi svarar inom 24 timmar på vardagar. Det går även att ringa 076-3043437. Vi arbetar tyvärr inte med startups eller enskilda firmor mm.
När används substansvärdering av bolag?
Substansvärdering används ofta för värdering av:
- Aktiebolag som inte går med vinst
- Bolag med omfattande tillgångar
- Fastighetsbolag
- Investmentbolag
- Mycket små bolag
- Unga bolag

Det används också tillsammans med andra metoder för bolagsvärdering såsom avkastningsvärdering (multipelvärdering), för att få en mer heltäckande bild av ett företags värde. Som sådan kan denna värderingsmetod användas på i princip vilket aktiebolag som helst.
Dessutom kan substansvärdering med fördel användas på verksamheter som inte går med vinst men som har betydande tillgångar i form av inventarier och varulager.
Fördelar & nackdelar med substansvärdering
+ Fördelar:
- Snabb värdering
- Relativ enkel och robust värderingsmetod
- Utgår från balansräkningen
- Passar bra för företag med stora materiella tillgångar
- Kan vara lämplig vid likvidering av en verksamhet
– Nackdelar:
- Tar inte hänsyn till immateriella tillgångar som patent, humankapital eller marknadsposition
- Ingen hänsyn till hur tillgångarna används
- Synergieffekter saknar betydelse för värderingen
- Affärsidén och dess möjligheter tas inte i beaktande
- Kan ändå bli invecklat om det är svårt att avgöra marknadsvärdet på tillgångarna
- Svårt att värdera skulder, exempelvis pensionsåtagande och skadeståndsrisker
- Ger oftast en betydligt lägre värdering än en intäktsbaserad avkastningsvärdering

Så fungerar substansvärdering
Substansvärdering bygger som sagt på skillnaden mellan företagets tillgångar och skulder. Men för att få en mer rättvis bild av värdet på bolaget utgår man ofta i stället från värdet på företagets eget kapital vid avyttring på marknadsmässiga villor. Med andra ord: marknadsvärdet.
För att göra det bedömer du alltså företagets tillgångar och skulder enligt nuvarande marknadsvärde.
Det innebär att du vid en substansvärdering kompenserar företagets eget kapital för:
- Övervärderingar och undervärderingar
- Dolda reserver i tillgångar och skulder
Substansvärdering – fullständig formel & mall
Vid en detaljerad substansvärdering är det vanligt att använda följande formel eller mall om man så vill:
Substansvärde = Redovisat eget kapital + dolda reserver i undervärderade tillgångar + obeskattade reserver – övervärdet i övervärderade tillgångar – undervärdet i undervärderade skulder + övervärdet i övervärderade skulder – uppskjuten skatt för obeskattade reserver och korrigerade poster (20,6%)
Vad innebär detta? Ska vi tala klarspråk innebär denna mall i princip att man tar marknadsvärdet (OBS – viktigt) av tillgångarna minus det faktiska värdet av skulderna och justerar för uppskjuten skatt.
Enkel formel
Förenklat kan formeln uttryckas så här:
Substansvärde = Det justerade egna kapitalet samt eventuella övervärden i tillgångar minus uppskjuten skatt
Exempel på substansvärdering
Låt oss illustrera med ett enkelt exempel hur en substansvärdering av ett aktiebolag kan gå till.
Exempelbolaget AB har varit verksamt i tre år och går ännu inte med vinst. Vi kan därför inte använda vinsten för att värdera företaget. Däremot går det utmärkt att titta på tillgångarna och skulderna.
Det finns bokförda tillgångar till ett värde av 700 000 kronor.
Värderaren märker dock att 400 000 kronor av dessa härrör till maskiner som är inne på det tredje året med avskrivningar. Det verkliga marknadspriset för maskinerna bedöms till 600 000 kronor vid värderingstillfället. Därför skrivs tillgångssidan upp med 200 000 kronor.
Det finns 100 000 kronor i långsiktiga och kortfristiga skulder.
Det ger oss följande uträkning:
- Tillgångar: 700 000 + 200 000 (justering för marknadsvärde) = 900 000 kronor
- Skulder: 100 000 kronor
- Värdering: 900 000 – 100 000 = 800 000 kronor
