Köpa in sig och bli delÀgare i företag

Att köpa in sig och bli delÀgare i ett företag kan under rÀtt förutsÀttningar bli en mycket god investering. Vi sammanfattar vad du behöver veta ifall du antingen fÄtt erbjudande om att bli delÀgare i ett aktiebolag eller funderar pÄ att gÄ in som investerare. BÄde fördelar och risker.

Tips – BestĂ€ll en oberoende företagsvĂ€rdering för att ta reda pĂ„ om priset per aktie Ă€r rimligt innan du satsar.

Varför köpa in sig i ett företag?

Alla delÀgare i ett aktiebolag har samma rÀttigheter. Köper du in dig i ett företag Àger du en del av bolaget och har rÀtt att ta del av dess beslutsfattande, vinst och framsteg.

LÄt oss sammanfatta vad det innebÀr:

1. Du fÄr ta del av vinst och utdelning

Ett aktiebolag som gÄr med vinst kan antingen Äterinvestera den i verksamheten och satsa pÄ vidare expansion eller dela ut den till aktieÀgarna. Som delÀgare i ett företag har du samma rÀtt som övriga Àgare att ta del av bolagets vinst.

I början kanske det inte blir sÄ mycket pengar men om företaget vÀxer och Àr lönsamt kan det handla om ganska stora belopp i form av utdelning i framtiden.

I vissa riktigt framgÄngsrika företag Àr det inte omöjligt att utdelningen med tiden till och med blir större Àn lönen.

2. Du fÄr inflytande i bolaget

Du som Àr delÀgare fÄr vara med pÄ företagets ÄrsstÀmma (bolagsstÀmma) och rösta pÄ olika beslut.

Bland annat ska resultatrÀkning och balansrÀkning faststÀllas och sÄ röstar ni pÄ om VD och styrelsen ska fÄ ansvarsfrihet.

Beslut om hur vinst och eventuell förlust ska disponeras tas ocksÄ. Om styrelsen till exempel förslagit utdelning sÄ Àr det pÄ bolagsstÀmman som ni som Àr delÀgare röstar pÄ detta förslag.

Andra beslut som kan tas Àr exempelvis om ny revisor ska utses eller om företaget ska ta in mer pengar (ge ut aktier) genom nyemission.

3. Du kan tjÀna pengar om du sÀljer dina aktier

Om det Àr ett bra företag som du tÀnker köpa in dig i finns troligtvis utsikter att det kommer att vÀxa och ta marknadsandelar.

Med andra ord – vĂ€rdet pĂ„ bolaget ökar med tiden om det expanderar och gĂ„r med vinst.

Som delÀgare kan du nÄgon gÄng i framtiden kanske sÀlja dina andelar och tjÀna pengar pÄ skillnaden i vad aktierna Àr vÀrda dÄ mot vad du betalde nÀr du köpte in dig.

Hur blir man delÀgare i ett företag?

Det finns tre olika sÀtt som du kan bli delÀgare i ett aktiebolag:

1. Köpa aktier av en annan delÀgare

Om en befintlig delÀgare i företaget vill sÀlja sina aktier kan du köpa dem av honom eller henne. Ni gör dÄ upp om vilket pris du ska betala per aktie. Sedan skriver ni köpeavtal och sÄ betalar du och fÄr avrÀkningsnota. DÀrefter skrivs du in som ny delÀgare i aktieboken.

2. Köpa andelar vid nyemission

Ibland ger företag ut nya aktier för att ta in nya delÀgare. DÄ kan du vara med i nyemissionen som det heter och köpa pÄ dig andelar. Vanligtvis föreslÄr styrelsen pris per aktie och hur mÄnga aktier som gÄr att köpa.

3. Optioner – ett alternativ till att köpa in sig direkt

Man kan sÀga att det finns ett tredje alternativ ocksÄ: att teckna optioner. En option Àr en slags rÀttighet att köpa in sig i företaget till ett bestÀmt pris i framtiden. Det Àr en vanlig personalförmÄn.

Om företaget gÄr bra kan du betala det förutbestÀmda priset vid angivet datum och bli delÀgare. Men du har rÀtt att avstÄ om du vill, utan att ange skÀl. SÄ kan du exempelvis göra ifall bolaget gÄr dÄligt eller om du bestÀmmer dig för att satsa pengarna pÄ nÄgot annat istÀllet.

Vad Àr aktierna vÀrda?

NÀr du köper in dig i ett bolag bör priset motsvara marknadsvÀrdet för att mellanskillnaden inte ska beskattas som tjÀnst.

Med vad Àr dÄ marknadsvÀrde? Hur vet du att du betalar rÀtt pris per aktie?

Det Ă€r inte ovanligt att aktier i privata bolag vĂ€rderas till 4 – 6 gĂ„nger vinsten. Men det Ă€r viktigt att poĂ€ngtera att denna sĂ„ kallade multipel varierar kraftigt mellan olika branscher och beroende pĂ„ hur stort bolaget Ă€r. Dessutom gĂ„r det sĂ€llan att bara ta vinsten rakt av och rĂ€kna utan man behöver göra diverse justeringar först för att det ska bli rĂ€tt.

Ska du satsa en lite större summa pengar kan det verkligen löna sig att lÄta göra en oberoende bolagsvÀrdering för att fÄ reda pÄ om priset Àr rimligt. Med en professionell vÀrdering i ryggen har du ocksÄ en förhandlingsposition om du vill förhandla ner aktiepriset.

KÀnner du till det ungefÀrliga vÀrdet pÄ bolaget slipper du oroa dig för att du betalar ett överpris.

Finns nÄgra skyldigheter som delÀgare?

Dina skyldigheter som delÀgare Àr mycket begrÀnsade enligt aktiebolagslagen. Du fÄr gÄ pÄ bolagstÀmma om du vill men du mÄste inte. Dina aktier Àr dina och du mÄste inte prestera nÄgot för att behÄlla dem.

Det enda som du behöver hÄlla utkik efter Àr om det finns ett aktieÀgaravtal som du som delÀgare mÄste signera.

Ofta Àr sÄdana aktieÀgaravtal fördelaktiga eftersom de kan sÀtta upp tydliga regler för vad som gÀller aktieÀgare emellan. En trygghet med andra ord.

Men det Àr inte ovanligt att sÄdana avtal till exempel begrÀnsar dina rÀttigheter att engagera dig i konkurrerande verksamhet. Det Àr ocksÄ ett vanligt krav att dina aktier ska vara enskild egendom.

Finns det risker med att bli delÀgare i aktiebolag?

Även riskerna Ă€r begrĂ€nsade. SĂ„ hĂ€r kan de sammanfattas:

1. Du kan förlora din investering

Som regel Àr den frÀmsta risken att du kan förlora de pengar som du satsat. Skulle företaget gÄ dÄligt kan vÀrdet pÄ din investering minska rejÀlt eller i vÀrsta fall gÄ helt förlorad om bolaget gÄr i konkurs.

2. Risk att alla Àgg lÀggs i samma korg

Att gÄ in som delÀgare i ett aktiebolag kan löna sig. Denna typ av investeringar kan ofta ge en högre avkastning Àn pÄ börsen pÄ sikt.

Samtidigt finns risken att man satsar proportionellt sett mer pengar i denna typ av privata investeringar Ă€n vad du annars hade gjort i en enskild aktie pĂ„ börsen. Det leder dĂ„ till en dĂ„lig diversifiering av dina aktieinnehav, vilket kan liknas med att du ”lĂ€gger alla Ă€ggen i samma korg”.

3. Större risk om det ocksÄ Àr din arbetsgivare

Det kan vara bÄde motiverande och lönsamt att Àga aktier i det företag dÀr man jobbar. Men det finns Àven en risk med det. Skulle företaget gÄ dÄligt finns risken att du förlorar bÄde din lön och din investering.

Dessutom kan det vara svÄrt att betrakta investeringen objektivt om du har band till arbetsplatsen, chef och kollegor.

4. Det kan vara svÄrt att sÀlja aktierna nÀr du vill

En annan risk Àr likviditetsrisken: Ifall du fÄr för dig att du vill sÀlja aktierna kan det vara svÄrt att hitta en köpare. Om företaget inte Àr börsnoterat gÄr det sÀllan att sÀlja snabbt eller till det pris du förvÀntar dig. Har du tur kan andra delÀgare vilja köpa ut dig, men det finns inga garantier.

5. I extrema undantagsfall kan du bli personligt betalningsansvarig

Det finns Àven vissa ganska extrema situationer dÄ aktieÀgare kan bli personligt betalningsansvariga. Det gÀller om bolaget hamnar i ett lÀge dÄ det borde likvideras / gÄ i konkurs och du som aktieÀgare samtidigt 1) kÀnner till (men inte reagerat pÄ) att styrelsen inte följt lagen och 2) du samtidigt ocksÄ agerat i bolagets namn.

Som du förstÄr behöver de flesta delÀgare aldrig oroa sig för detta dÄ de varken har den insikten i styrelsens arbete eller sjÀlv agerat i bolagets namn.

Är det klokt att lĂ„na pengar för att bli delĂ€gare?

Svaret pÄ den frÄgan mÄste du sjÀlv besvara men vi kan dela med oss av nÄgra tankar.

Generellt sett gĂ€ller att ska man lĂ„na pengar till nĂ„got sĂ„ ska det vara till investeringar – inte till konsumtion. Om möjligheten att bli delĂ€gare uppstĂ„r och du saknar ett kapital att investera kan nĂ„gon form av lĂ„n bli aktuellt.

Du fÄr dock tÀnka pÄ att risken med ditt aktieköp ökar drastiskt om du lÄnar pengar för att bli delÀgare. Skulle företaget gÄ i konkurs och dina aktier bli vÀrdelösa har du alltjÀmt lÄnet med dess rÀnta kvar att betala.

Vilken rÀnta du kan fÄ kan ocksÄ vara avgörande. Kan du lÄna av nÄgon i familjen mer eller mindre gratis Àr det förstÄs en lÀgre risk Àn om du tar ett dyrt privatlÄn. Att utöka bolÄnet kan vara ett bra alternativ.

Huruvida det Ă€r smart att lĂ„na för att köpa in sig i ett företag lĂ„ter vi dĂ€rför vara osagt. VĂ€g risken mot möjligheterna och frĂ„ga dig sjĂ€lv – har du rĂ„d att förlora investeringen?

Köpa in sig som privatperson eller genom företag?

BÄde fysiska och juridiska personer kan vara aktieÀgare. Med andra ord kan du vÀlja om du ska bli delÀgare som privatperson eller genom ett företag.

Fördelen med att köpa in sig som privatperson Àr att det Àr det enklaste att göra om du inte rÄkar ha ett aktiebolag redan. En annan fördel Àr att du kan ha rÀtt att fÄ investeraravdrag.

Att bli delÀgare via holdingbolag kan ge skattefördelar

GÄr in som delÀgare genom ett aktiebolag istÀllet för privat kan det fÄ stora skattemÀssiga fördelar den dagen du sÀljer dina aktier.

Om du sÀljer aktierna som privatperson och inte har sparat utdelningsutrymme beskattas eventuell vinst som inkomst av tjÀnst ifall det Àr ett fÄmansföretag. Det kan bli dyrt. Skatten pÄ vinsten frÄn försÀljningen kan variera frÄn 20 % upp till 60 % beroende pÄ olika faktorer.

Ifall du istÀllet har ett holdingbolag (ett aktiebolag som blir delÀgare i företaget) kan du under vissa förutsÀttningar sÀlja dina andelar skattefritt. Kapitalet hamnar dÄ i holdingbolaget och du kan investera det i nÄgot nytt. Alternativt kan du bestÀmma en skattemÀssigt fördelaktig takt att dela ut pengarna till dig sjÀlv frÄn ditt holdingbolag.

Gör en vÀrdering innan du gÄr in som delÀgare

Ska du fatta ett beslut om att bli delÀgare i ett företag? Ta reda pÄ om det erbjudna priset Àr rimligt innan du köper in dig. Genom att lÄta göra en oberoende vÀrdering av bolaget kan du fatta beslut pÄ rÀtt grunder.

Vanliga frÄgor om delÀgarskap i aktiebolag

Som delÀgare fÄr du ta del av företagets vinst. Du kan eventuellt sÀlja dina aktier i framtiden till ett högre pris. Dessutom fÄr du vara med och bestÀmma genom röstning pÄ bolagsstÀmman.

Ja du fÄr köpa aktier i det företag som du jobbar pÄ. TÀnk bara pÄ att om det Àr börsnoterat sÄ mÄste du vara försiktig sÄ att du inte köper eller sÀljer aktier pÄ insiderinformation.

Att vara partner kan innebÀra att du köper eller fÄr andelar (aktier) i företaget, det vill sÀga att du blir delÀgare. Alternativt kan det betyda att du har ett nÀra samarbete med bolaget, exempelvis genom eget företag.

Styrelsen föreslÄr hur vinsten ska fördelas och bolagsstÀmman röstar pÄ förslaget. Blir det utdelning fördelas den proportionerligt mellan alla delÀgare.

0763043437