Ta in nya delÀgare i aktiebolag

Har du eller ni ett aktiebolag och funderar pÄ att ta in nya delÀgare? I denna artikel gÄr vi igenom bÄde fördelar och risker, hur det gÄr till och hur man faststÀller ett lÀmpligt pris pÄ aktierna.

Vi tittar ocksÄ pÄ annat som Àr bra att kÀnna till i samband med nyemission eller nÀr ni tar in en ny delÀgare genom befintliga Àgare sÀljer aktier.

Vad Àr ett rimligt pris per aktie vid försÀljning eller nyemission? Anlita Oak FöretagsvÀrdering AB för en oberoende och korrekt bedömning av vÀrdet.

Varför ta in nya delÀgare?

Det kan finnas flera goda skÀl att ta in nya delÀgare i ett aktiebolag:

 1. För att finansiera verksamheten
 2. NĂ€r ni vill knyta till er duktiga personer
 3. För att motivera personalen
 4. FÄ tillgÄng till expertis och kontakter
 5. Öka trovĂ€rdigheten
 6. Skapa möjligheter till exit

LÄt oss titta nÀrmare pÄ dessa:

1. För att finansiera verksamheten

Först och frÀmst Àr det vanligt att ta in nya delÀgare genom nyemission för att fÄ in nytt kapital till aktiebolaget. Genom att ge ut nya aktier fÄr företaget pengar som exempelvis kan anvÀndas för investeringar, anstÀlla ny personal eller köpa andra företag, kanske en konkurrent.

2. NĂ€r ni vill knyta till er duktiga personer

Genom att erbjuda anstÀllda att köpa in sig i företaget ökar ni sannolikheten att de stannar kvar i bolaget istÀllet för att fortsÀtta karriÀren pÄ annat hÄll.

3. För att motivera personalen

NÀr de anstÀllda blir delÀgare kan det ocksÄ fungera som motivation för dem. Har personalen investerat i företaget eller kan fÄ ta del av dess framgÄngar genom ett optionsprogram ökar motivationen.

4. FÄ tillgÄng till expertis och kontakter

Att ta in delÀgare i ett aktiebolag Àr ett sÀtt att tillföra ny expertis till bolaget. MÄnga investerare har erfarenhet frÄn andra företag. Ibland har de varit med hela vÀgen frÄn nystartat företag till en exit.

Nya delÀgare kan ocksÄ sitta pÄ bra kontaktnÀt, vilket kan vara gynnsamt exempelvis inför en börsnotering eller dÄ större kapitalanskaffning behövs i framtiden.

5. Öka trovĂ€rdigheten

Nya delÀgare kan bli ett naturligt steg frÄn att vara ett litet fÄmansföretag till att bli en betydande aktör pÄ marknaden. Det ser bra ut för framtida investerare men Àven för vissa samarbetspartners om det finns en stark men diversifierad Àgarstruktur i bolaget.

6. Skapa möjligheter till exit

NÀr nya delÀgare vill ansluta kan det skapas möjligheter för befintliga Àgare att sÀlja en del av eller hela sitt innehav. Ju fler aktieÀgare det Àr i ett bolag desto större Àr chansen att nÄgon vill köpa dina aktier. Med andra ord ökar likviditeten i aktierna ju fler delÀgare det Àr.

Nackdelar med att ta in nya delÀgare i aktiebolaget

SjÀlvklart finns Àven risker med att ta in nya delÀgare. HÀr Àr nÄgra saker att fundera pÄ innan ni fattar beslutet att öppna dörrarna för nya aktieÀgare:

 1. UtspÀdning
 2. Fel profil pÄ de delÀgare ni tar in
 3. Möjliga konflikter och olika syn pÄ vad företaget ska göra
 4. Minskad kontroll
 5. Inte lika fria tyglar
 6. Risk att konkurrenter fÄr information
 7. SvÄrare att sÀlja om det Àr mÄnga delÀgare

LÄt oss titta nÀrmare Àven pÄ dessa aspekter:

1. UtspÀdning

Om ni gör nyemission innebÀr det att befintliga aktieÀgare blir utspÀdda. Om en viss aktieÀgare i dagslÀget exempelvis har 40 procent av aktierna kanske han eller hon efter emissionen har 35 procent eller 30 procent, beroende pÄ hur mÄnga nya aktier som ges ut.

2. Fel profil pÄ de delÀgare ni tar in

Att ta in nya Àgare kan vara en chans att fÄ in kompetens och nÀtverk. Medför de nya delÀgarna verkligen det eller tar ni bara in dem för att fÄ in mer kapital i verksamheten?

3. Möjliga konflikter och olika syn pÄ vad företaget ska göra

Med nya delÀgare kan Àven nya intressen komma in i bolaget. Har de aktieÀgare som köper in sig i företaget liknande syn pÄ vision, strategi och ambition som ni nuvarande Àgare har? Förankra gÀrna företagets idéer med nya delÀgare pÄ förhand och skriv ett Àgardirektiv som kan ligga till grund för företagets riktning.

4. Minskad kontroll

SjÀlvklart fÄr nuvarande Àgare en minskad andel i bolaget om nya aktier ges ut eller ifall ni tar in delÀgare genom att sÀlja befintliga aktier. Fundera pÄ hur omfattande detta minskade inflytande Àr. Handlar det om nÄgra fÄ procent eller kan förÀndringen i Àgarstruktur göra att de nya Àgarna kan fÄ avgörande roll vid röstning pÄ bolagsstÀmman?

5. Krav pÄ bÀttre kommunikation med Àgarna

Om ni varit ett par eller nÄgra fÄ kompanjoner som drivit ett aktiebolag tillsammans har ni kanske haft ett ganska avslappnat förhÄllande till verksamheten. Jobbar ni i bolaget Àr ni hela tiden medvetna om vad som hÀnder.

Tar ni in nya delÀgare kan ni behöva tÀnka pÄ hur kommunikationen med Àgarna ska se ut. De vill förstÄs veta hur verksamheten gÄr, möjligheter och risker, framsteg och problem. Ska ni informera dem genom kvartalsrapporten eller mer frekvent Àn sÄ?

6. Risk att konkurrenter fÄr information

Ägare fĂ„r ofta information som allmĂ€nheten – och konkurrenter – inte kĂ€nner till. DĂ€rför Ă€r det viktigt att fundera pĂ„ om alla nya aktieĂ€gare verkligen hör hemma i ert bolag. Risken finns givetvis att nĂ„gon av dem har kopplingar till en konkurrent och kan lĂ€cka viktig information.

7. SvÄrare att sÀlja om det Àr mÄnga delÀgare

Som sagt kan det vara fördelaktigt att ha fler Àn en eller nÄgra fÄ Àgare eftersom en balanserar Àgarprofil kan göra ett seriöst intryck pÄ en framtida investerare.

Samtidigt kan det fÄ motsatt effekt om bolaget har ett mycket stort antal delÀgare. Det kan vara relativt lÀtt att fÄ medgivande frÄn 10 eller 15 delÀgare att sÀlja sina innehav, men att övertyga 150 delÀgare Àr inte lika enkelt. Detta problem kan ni komma runt med ett aktieÀgaravtal som reglerar försÀljning av aktier.

Hur gör man för att ta in nya delÀgare?

Först och frÀmst behöver ni bestÀmma er för om ni vill ta in delÀgare i ert aktiebolag genom att sÀlja befintliga aktier eller genom nyemission. Eller kanske en kombination.

LÄt oss titta pÄ bÀgge varianterna:

Nya delÀgare genom försÀljning av aktier

Vill ni sÀlja aktier börjar ni med att se till sÄ att aktieboken Àr i sin ordning. Undersök om det finns nÄgra begrÀnsningar i bolagsordningen eller i eventuellt aktieÀgaravtal.

NÀr ni kommit överens med dem som ska köpa aktierna skriver ni köpeavtal som anger tilltrÀdesdag, pris och om det finns nÄgra sÀrskilda rÀttigheter eller skyldigheter.

De nya delĂ€garna betalar och fĂ„r avrĂ€kningsnota av er som sĂ€ljer aktier. Sedan skriver ni in de nya aktieĂ€garna i aktieboken. Är det ett fĂ„mansföretag behövs en anmĂ€lan till Skatteverket genom Verksamt.se. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att anmĂ€la verklig huvudman till Bolagsverket ifall den Ă€ndras.

Nya delÀgare genom nyemission

Vid en nyemission ger ni ut nya aktier för att fÄ in aktiekapital i bolaget. Det hela börjar med att styrelsen skriver ett förslag om hur mÄnga aktier som ska emitteras, vad de ska kosta och varför aktiebolaget gör en nyemission.

BolagsstÀmman bekrÀftar styrelsens förslag. Alternativt kan ni ha kommit överens om att styrelsen har bemyndigande eller att bolagsstÀmman kan godkÀnna beslutet i efterhand.

DÀrefter gÄr ni ut med erbjudandet till de potentiella nya delÀgarna som dÀrmed fÄr möjlighet att anmÀla sitt intresse att teckna aktier. Betalning sker och nÀr alla inbetalningar kommit in pÄ företagets konto anmÀler ni nyemissionen till Bolagsverket och sÄ uppdaterar ni aktieboken.

Ta in delÀgare via holdingbolag?

Det Àr Àven möjligt att ta in nya delÀgare genom att skapa ett separat holdingbolag. DÄ Àr det alltsÄ holdingbolaget som stÄr som Àgare i företaget och de nya delÀgarna köper aktier i holdingbolaget.

NÀr passar det att ta in delÀgare i aktiebolag via holdingbolag?

Det kan vara ett fördelaktigt upplĂ€gg om det Ă€r mĂ„nga nya delĂ€gare. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan Ă€garstrukturen i ert företag hĂ„llas ”ren” med ett begrĂ€nsat antal Ă€gare, vilket gör att det kan vara enklare att sĂ€lja bolaget i framtiden.

En annan fördel Àr att det kan vara lÀttare driva företaget. Om ni till exempel tar in 50 nya delÀgare via holdingbolag och ni i dagslÀget Àr fyra delÀgare blir det totalt fem Àgare som ska nÀrvara pÄ bolagsstÀmman.

Ytterligare en fördel Àr att det inte behövs pÄskrift av alla delÀgare för aktieÀgaravtalet om ni har ett sÄdant. Det rÀcker med en signatur frÄn holdingbolaget.

Kort och gott – ni fĂ„r in samma kapital genom nyemission men med vissa fördelar.

Holdingbolag för nya investerare passar inte alltid

Det Àr dock inte alltid ett holdingbolag passar. Ska ni ta in en begrÀnsad mÀngd nya delÀgare Àr det sannolikt inte ett alternativ. Det kostar ocksÄ pengar och krÀver administration att driva ett separat bolag.

En annan nackdel med att ta in delÀgare genom holdingbolag Àr att privatpersoner dÄ inte kommer att kunna utnyttja investeraravdraget. Orsaken Àr att det endast gÀller för investering direkt i det företag som driver verksamheten.

Sist men inte minst Ă€r det inte heller alls sĂ€kert att investerarna vill köpa aktier i ett holdingbolag utan de kanske bara vill investera direkt i det ”riktiga” bolaget.

Hur mycket ska varje aktie kosta?

Vad Àr ett korrekt pris för de aktier som de nya delÀgarna ska köpa? FrÄgan Àr relevant oavsett om ni ska sÀlja befintliga aktier eller genomföra en nyemission.

Svaret Àr ofta: Marknadspris.

Problemet Àr att man sÀllan kÀnner till vad marknadspris Àr för onoterade, privata bolag.

För att slippa gissa kan det vara lĂ€mpligt att göra en företagsvĂ€rdering. DĂ„ vet ni att ni inte sĂ€ljer aktierna för billigt. Eller tvĂ€rtom â€“ om ni sĂ€tter ett för högt pris – riskera att inte fĂ„ napp frĂ„n de potentiella delĂ€garna.

HÀr kan du lÀsa mer om företagsvÀrdering och bestÀlla en oberoende analys

Tips – Skriv ett aktieĂ€garavtal

För att minska risken för missförstÄnd mellan aktieÀgarna kan det vara klokt att upprÀtta ett aktieÀgaravtal, Àven kallat kompanjonavtal. Har ni inte det redan Àr det ett bra tillfÀlle nÀr ni tar in nya delÀgare.

Vad Àr ett aktieÀgaravtal? Det Àr ett juridiskt bindande skriftligt avtal mellan företagets aktieÀgare för att definiera skyldigheter, rÀttigheter och vad som gÀller i olika situationer som kan uppstÄ.

Ett aktieÀgaravtal kan till exempel innehÄlla:

 • Vad gĂ€ller om en aktieĂ€gare fĂ„r ett erbjudande om att sĂ€lja sina aktier?
 • NĂ€r kan det bli aktuellt med tvĂ„ngsinlösen av aktier?
 • Finns det nĂ„gra sĂ€rskilda krav pĂ„ nyckelpersoner i bolaget?
 • FĂ„r aktieĂ€gare vara aktiva i konkurrerande företag?
 • MĂ„ste aktierna vara enskild egendom?
 • Hur utser man styrelsen?
 • Vad hĂ€nder med en avliden aktieĂ€gares aktier?

I princip kan vad som helst som Àr av betydelse för aktieÀgarna ingÄ i aktieÀgaravtalet.

Skriv Àven ett tydligt Àgardirektiv

Utöver ett aktieÀgaravtal kan det vara en god idé att skriva ett Àgardirektiv för att mÄla upp gemensamma mÄl och visioner med företaget. Ett sÄdant dokument Àr inte juridiskt bindande, men kan bidra med samförstÄnd mellan Àgarna och tydlighet till styrelsen.

Ett Àgardirektiv kan till exempel definiera inriktning pÄ verksamheten, finansiella mÄl, förvÀntningar pÄ Àgarna och företagets vÀrderingar.

Med ett Àgardirektiv kan ni som delÀgare mÄla upp en gemensam mÄlbild som sedan kan ligga till grund för styrelsen och ledningens arbete. Deras fokus kan dÀrmed ligga pÄ att uppnÄ mÄlen istÀllet för att formulera dem.

VÀrdera företaget innan ni tar in nya delÀgare

VÄrt rÄd Àr att ta hjÀlp av en oberoende företagsvÀrderare för att faststÀlla ett lÀmpligt pris pÄ aktierna innan ni tar in nya delÀgare.