Med normaliserat rörelsekapital menas rörelsekapital som är kvar i bolaget efter att överskottskapitalet tagits ut, alltså det kapital som den dagliga verksamheten inte kräver.
Exempel på hur normaliserat rörelsekapital fungerar
Det händer ofta att det byggs upp ett betydande överskottskapital i bolag. Det är den del av rörelsekapitalet som inte behövs för att driva den dagliga verksamheten, arbetskapitalet.
I samband med en företagstransaktion med tillhörande företagsvärdering kan man ta bort detta överskottskapital från rörelsekapitalet för att undvika att köparen ”köper pengar för pengar”. När man gör det kallas det för att man normaliserar rörelsekapitalet.
Exempel på normaliserat rörelsekapital
Låt oss ta ett exempel för att visa hur normaliserat rörelsekapital fungerar i praktiken:
Ett konsultföretag ska säljas och därför har ägaren beställt en värdering av bolaget. Värderaren gör en avkastningsvärdering och bedömer att bolaget är värt 12 miljoner kronor.
Vad han missar är att ägaren inte har tagit ut någon vinst ur bolaget under ett antal år och därför finns en kassa på 10 miljoner kronor. Den genomförda värderingen blir därför felaktig.
Ägaren misstänker att värderingen inte är korrekt och bestämmer sig därför för att anlita Oak Företagsvärdering istället för att få en ny. Denna gång normaliseras rörelsekapitalet och nio av de tio miljoner kronorna lyfts ut. Detta är överskottskapitalet.
En miljon låter värderaren vara kvar då det är det belopp som beräknas krävas för de löpande kostnaderna. En ny värdering görs därefter och den skiljer sig markant från den första.