Med indikativt bud menas ett icke-bindande anbud, ofta gällande ett företag, men det kan även användas för fastigheter och annan egendom.
Om exempelvis ett bolag vill köpa ett annat kan det lämna ett indikativt bud för att visa för målföretaget ungefär hur mycket det kan tänkas vilja betala. Det kan vara ett första steg mot en företagstransaktion.
Indikativa bud i praktiken
Så här kan det gå till när ett företag lämnar ett indikativt bud på en verksamhet.
Företag A är intresserat av att förvärva ett annat företag, företag B, som då kallas för ”målföretag”. För att visa sitt intresse och i syfte att sätta bollen i rullning direkt gör företag A en indikativ värdering och lämnar sedan ett indikativt bud på företag B, som i sin tur tycker det verkar seriöst och väljer att inleda en dialog.
I detta exempel lämnade det intresserade företaget ett bud direkt. Ibland går det till som så att det intresserade företaget först tar kontakt varpå målföretaget ber intressenten att lämna ett indikativt bud för att se om storleksordningen är rimlig.
Om de två parterna är överens om att inleda förhandlingar brukar de skriva en avsiktsförklaring. Denna brukar även referera till det indikativa budet.
Vad innehåller ett indikativt bud?
Själva dokumentet kan vara ganska enkelt. Det bör vara daterat och innehålla en angivelse för köpeskilling. Detta belopp är alltså inte bindande på något sätt utan är, just det, indikativt.
Dokumentet brukar också ange hur många aktier anbudet gäller och ifall det finns övriga villkor för att det ska bli tal om en transaktion.
Anlita hjälp i samband med ett indikativt bud
Oavsett om du företräder ett företag som får ett anbud eller om du ska lämna ett gör du klokt i att anlita en duktig M&A-rådgivare för att diskutera upplägget.
Det är till exempel lätt att som företrädare för ett målföretag lockas av ett till synes högt indikativt bud. I själva verket kan det finnas utrymme att diskutera med fler intressenter och få ut ett större belopp utan att för den sakens skull nödvändigtvis riskera chanserna med den första intressenten.
Är du istället potentiell köpare kan du bland annat få hjälp med dialogen och med att hitta fler attraktiva bolag att förvärva. Vi kan även hjälpa dig att göra en indikativ värdering så att du vet vad ett rimligt bud kan vara, eventuellt i form av ett spann eller en multipel. Dessutom kan du få assistens med själva processen, från förhandlingar, via due diligence till avtalsskrivning.