Ortsprismetoden

Ortsprismetoden är en värderingsmetod som bygger på vad andra fastigheter eller företag sålts för i samma område tidigare.

Ortsprismetoden – två användningsområden

Man använder ortsprismetoden både inom fastighetsvärdering och företagsvärdering:

Fastighetsvärdering

Inom fastighetsvärdering går ortsprismetoden ut på att bedöma värdet på en fastighet utifrån vad liknande objekt i samma område (ort) tidigare sålts för.

Det är en metod som Skatteverket föredrar i samband med taxering. Enligt Fastighetstaxeringslagen (FTL) ska man inte räkna med värdet på fastigheter som är ovidkommande. Med andra ord – man tittar bara på vad liknande fastigheter sålts för.

I första hand ska man titta på priset på fastigheter i samma kallade värdeområde. Om det inte finns några eller om underlaget är tunt kan man istället räkna ut ett snitt på motsvarande fastigheter i ett annat värdeområde med motsvarande förutsättningar.

Företagsvärdering

Vid värdering av företag används ibland ortsprismetoden när man ska sälja lokalt betingade företag. Det kan till exempel vara en kiosk, en frisörsalong eller en matvarubutik. Det rör sig om företag som det finns flera av på orten och där värdet kan antas vara snarlikt mellan de olika objekten.

Metoden kallas även för marknadsvärdering, relativvärdering eller komparativvärdering.

Tyvärr är den information om tidigare försäljningar som finns ofta otillräcklig för att man ska kunna använda ortsprismetoden i praktiken.

Vill du värdera ett företag kan du istället med fördel göra en avkastningsvärdering eller en substansvärdering – eller en kombination av dessa två.