Multipel

Multiplar används vid värdering av både onoterade och börsnoterade aktier. P/E-tal, en vinstmultipel, är ett exempel på en sådan multipel.

Multiplar inom företagsvärdering och aktievärdering

Vid bolagsvärdering finns två sätt att använda multiplar:

  1. Aktieanalys av börsnoterade aktier: Jämförelse av värdering av olika börsnoterade aktier eller analys av hur värderingen i en aktie utvecklas över tid. Kallas ibland för relativvärdering.
  2. Avkastningsvärdering av onoterade bolag: En multipel appliceras på vinsten för att beräkna värdet på företaget.

Bägge typerna av företagsvärdering går ofta under namnet multipelvärdering.

Multiplar inom aktieanalys

Multiplar är ett sätt att snabbt göra en analys av börsnoterade aktier. Där sätts aktiepriset i förhållande till exempelvis vinst, omsättning eller bokfört värde.

Följande multiplar används ofta:

  • P/E-tal: Aktiekursen dividerat med vinst per aktie. Kallas för vinstmultipel.
  • P/S-tal: Kurs delat med omsättningen per aktie. En så kallad omsättningsmultipel.
  • P/B-tal: Aktiens kurs dividerat med eget kapital per aktie.

Är multipeln i fråga hög innebär det att marknaden värderar aktien högt. Priset är högt i förhållande till den underliggande aspekten, exempelvis vinst eller omsättning.

Ifall multipeln är låg tyder det på att aktien är lågt värderad av marknaden.

Det är viktigt att notera att man endast bör jämföra denna typ av nyckeltal mellan aktier inom samma sektor eller bransch.

En annan sak att tänka på är att en hög multipel inte nödvändigtvis innebär att aktien är övervärderad och en låg innebär inte automatiskt att den är undervärderad. Ofta har bra företag som växer höga multiplar medan låga multiplar återfinns bland aktier som har finansiella problem.

Multipel i avkastningsvärderingar

När man värderar onoterade bolag finns ingen aktiekurs eftersom det inte finns någon marknad som sätter priset. Därför är det inte lika lätt att exempelvis jämföra P/E-tal över tid i ett sådant aktiebolag (”P” i ekvationen måste bestämmas först).

Likväl används begreppet multiplar även där inom den värderingsmetod som kallas för avkastningsvärdering. Där är en multipel ett tal som historisk vinst multipliceras med för att räkna ut värdet på företaget.

Vilken multipel man använder beror bland annat på sektor, bolagets storlek och ägarberoende. Vanligtvis är den mellan 1 och 10, oftast mellan 3 och 5.

Exempel:

Ett växande medelstort IT–företag med utarbetade rutiner och patenterad teknik kommer sannolikt att få en hög multipel. Ett litet och lokalt familjeföretag med tjänster inom svetsning där VD jobbar heltid i bolaget kommer sannolikt att få en betydligt lägre multipel.

En duktig företagsvärderare kan bedöma vilken multipel som är lämplig att använda.