Fritt kassaflöde

Med fritt kassaflöde menas bolagets operativa kassaflöde minus kapitalomkostnader (investeringskostnader). Ett starkt fritt kassaflöde är ett tecken på att företaget har en potential att gå med vinst, om det inte redan gör det.

Så fungerar fritt kassaflöde

Ett kassaflöde i ett företag är dess betalningsströmmar. Pengar som strömmar in och ut ur bolaget. Pengar strömmar in exempelvis genom inbetalningar från kunder och avyttringar. Utflödet kan bestå av exempelvis betalningar av leverantörsfakturor, löner, amorteringar och ränta. Hur starkt kassaflödet är avgör hur god likviditeten är.

Detta kassaflöde kan delas in i två delar:

  1. Operativt kassaflöde – sådant som har med den löpande verksamheten att göra, till exempel leverantörsfakturor och kundfakturor som betalas.
  2. Kapitalkostnad – kassaflöde som har med investeringsverksamheten att göra. Till exempel räntor, amorteringar och avgifter på lån som företaget har.

Fritt kassaflöde räknar du ut genom att ta det operativa kassaflödet minus kapitalkostnaderna.

Det fria kassaflödet är alltså de pengar som finns kvar i kassan netto efter att sådant som har med själva verksamheten att göra har betalats.

Genom att göra en kassaflödesanalys går det att bilda sig en uppfattning om hur pengaflödet ser ut.

Därför är det bra att ha ett starkt fritt kassaflöde

  • Visar på finansiell styrka i bolaget
  • Ger utrymmer för tillväxt
  • Ökar chansen att aktieägarna kan få aktieutdelning
  • Bättre möjligheter att amortera på lån
  • Det fria kassaflödet kan användas för att köpa tillbaka aktier

Fritt kassaflöde i företagsvärdering

Vid värdering av bolag används fritt kassaflöde när man gör en kassaflödesvärdering. Den bygger på att framtida beräknade kassaflöden diskonteras med en diskonteringsränta (även kallad kalkylränta) för att räkna ut ett nuvärde på verksamheten.

Vi på Oak Företagsvärdering anser att metoden är alltför spekulativ då minsta missbedömning får stor effekt på uträkningen. Av den anledningen använder vi med fördel avkastningsvärdering och substansvärdering i första hand.