Diskonteringsränta (kalkylränta)

Diskonteringsränta (eller kalkylränta som det också heter) är en räntesats som används för att återge en investerings avkastningskrav. Denna ränta används vid värdering av bolag, men även mer generellt i samband med investeringskalkyler.

Så fungerar diskonteringsränta

Kalkylränta visar det avkastningskrav som en investerare har på en investering över en längre investeringshorisont.

Denna ränta kallas även för diskonteringsränta eftersom den ”diskonteras” beroende på ett antal faktorer:

  • Risk: Att ha pengar investerade över tid innebär en risk. Pengar idag är värda mer än pengar i morgon. Därför måste ”framtida” förväntad avkastning diskonteras.
  • Kapitalkostnad: Kapital kostar pengar. Här räknar vi med låneränta och avkastningskrav på eget kapital.
  • Alternativa investeringar: Vilken avkastning kan alternativa investeringar ge? Detta kan påverka avkastningskravet.

Olika modeller för att beräkna kalkylränta

Det finns ett antal vedertagna modeller för hur kalkylränta ska räknas ut. Vid industriella placeringar brukar WACC – Weighted Average Cost of Capital ofta användas. Den bygger på genomsnittlig inlåningsränta kan man säga.

Capital Asset Pricing Model är också vanlig. Den används inom finansiella investeringar och när kostnaden av eget kapital ska beräknas.

Så används diskonteringsränta inom bolagsvärdering

Inom bolagsvärdering finns en metod som heter kassaflödesvärdering / DCF-värdering. Den bygger på att ett estimat av framtida kassaflöden diskonteras med en kalkylränta för att räkna ut ett nuvärde.

Metoden är dock riskabel eftersom den bygger på ett antal antaganden. Bland annat är det mycket svårt att uppskatta ett framtida kassaflöde, om det inte råkar vara ett mycket stort och stabilt företag med förutsägbara flöden och starkt analysunderlag.

Dessutom är det svårt att bedöma vilken diskonteringsränta som ska appliceras. Det finns ingen ”lathund” eller några regler utan det är upp till värderaren att bedöma. När uträkningen sedan görs kommer en relativt liten skillnad mellan två uppskattningar att kunna ge drastisk skillnad i slutgiltigt bolagsvärde.

Av den anledningen använder vi på Oak Företagsvärdering endast kassaflödesvärdering i undantagsfall, om situationen kräver det.