Avkastning

Avkastning är vad du eller ett företag tjänar på en investering. Är den negativ förlorar man pengar. Är den positiv innebär det en vinst på investeringen. Bland företag används avkastningen som lönsamhetsmått.

Vad är avkastning?

Avkastning avser hur en tillgångs värde förändras över en viss tid. Ifall det ökar är det en positiv avkastning, vilket kan vara detsamma som vinst. Ifall det minskar kallas det för negativ avkastning, alternativt förlust.

Begreppet används i två sammanhang:

  1. För att beskriva hur en investering, exempelvis i aktier eller fonder, utvecklar sig
  2. Som lönsamhetsmått inom företagsekonomi

Låt oss titta på dessa två:

1. Avkastning för en investering

Om du investerar i fonder eller aktier används avkastningen för att beskriva hur mycket värdet ökat under en viss tid, exempelvis ett år.

Så är ser formeln ut:

Avkastning % = (Pris i slutet av perioden – pris i början av perioden) / pris i början av perioden

Låt oss illustrera med ett exempel:

Du köper andelar i en Sverigefond för 1000 kronor i början av året. Innan nyår säljer du hela innehavet till priset 1100 kronor. Då har du alltså tjänat 100 kronor, vilket motsvarar en avkastning på 10%.

Så här ser uträkningen ut:

(1100 – 1000) / 1000 = 0,1

Begreppet totalavkastning förekommer också. Det innefattar kursförändring plus intäkt från eventuell aktieutdelning.

2. Som lönsamhetsmått

Företag använder avkastning för att mäta lönsamheten, vilken då motsvarar vinst ifall värdet är positivt och förlust ifall det är negativt.

Till skillnad från när man mäter avkastning på aktier eller fonder är det lite mer komplicerat inom företagsekonomi. Både den så kallade kapitalbasen och vinsten kan nämligen definieras på olika sätt.

Här är några av de vanligaste:

  • Avkastning på eget kapital: Visar nettoresultat i förhållandet till det justerade egna kapitalet. Ger indikation på hur bra ägarnas investering i bolaget varit.
  • Avkastning på investerat kapital: Hur god lönsamheten varit i förhållande till investerat kapital. Här ser vi hur bra företaget är på att generera kapital på sina investeringar. Kallas för ROIC på engelska.
  • Avkastning på totalt kapital: Hur lönsamt företaget är i förhållande till totala tillgångar i bolaget. Här räknas även skuldsättning in.
  • Avkastning på sysselsatt kapital: Rörelseresultat + finansiella intäkter i relation till sysselsatt kapital. Företagets långsiktiga lönsamhetsgrad.
  • Avkastning på operativt kapital: Hur bra bolaget använder bundet nettokapital. Här ser vi hur kapitalintensiv och kostnadseffektiv omsättningen är.
  • Avkastning på investering: Hur stor vinsten på en investering är i förhållande till dess kostnad. Kan användas för att visa hur framgångsrik en viss investering varit.

Inom företagsvärdering används begreppet avkastning inom den metod som kallas för avkastningsvärdering. Där appliceras ofta en multipel på historisk vinst för att uppskatta värdet på bolaget.