Hur gör man för att värdera onoterade bolag?

Onoterade bolag har som regel inget aktuellt marknadsvärde eftersom det, till skillnad från i börsnoterade aktier, inte finns någon aktiekurs att utgå från. Att värdera onoterade bolag är något man gör vid enstaka tillfällen, när det uppstår ett behov.

Det finns flera sätt att göra det på, exempelvis genom att utgå från vinst, tillgångar, kassaflöde eller vad andra liknande bolag är värda.

I denna artikel berättar vi hur det fungerar.

Värdering av onoterade bolag vs noterade

Börsnoterade aktier har alltid en aktuell aktiekurs som uppdateras varje gång aktier byter ägare på börsen. Multiplicera kursen med antalet aktier som du har så får du reda på värdet av ditt innehav. Eller ta reda på börsvärdet av hela bolaget genom att multiplicera kursen med antal utestående aktier.

Behöver du veta vad ett innehav i ett onoterat bolag är värt finns däremot ingen aktiekurs att utgå ifrån. Du måste räkna ut den själv eller ta hjälp av en företagsvärderare.

Så kan det till exempel vara vid nyemission, om bolaget ska ta in nya delägare eller en befintlig vill sälja sitt innehav, eller vid ett större ägarskifte.

Börsnoterade aktier prissätts utifrån tillgång och efterfrågan. Det pris som en säljare och köpare kommer överens om på börsen genom budgivning blir automatiskt det aktuella priset på bolaget.

I onoterade aktier är det ofta tvärtom. Först behövs en värdering, sedan kommer köpare och säljare överens om priset. Det finns ingen öppen marknad och därmed ingen budgivning.

Hur värderas ett onoterat bolag?

En bolagsvärdering är alltid en ”bedömning efter bästa förmåga”, en uppskattning av värdet. Det finns flera sätt:

Värdera historisk vinst

Det mest robusta sättet att värdera ett onoterat bolag är att titta på den historiska vinsten. Multiplicera den med en väl vald vinstmultipel för att beräkna värdet. Detta kallas för avkastningsvärdering.

Ofta tar man ett snittvärde eller viktat värde för de senaste 2-3 årens vinst. Multipeln bedöms från fall till fall, men den är nästan alltid mellan 1 och 10 gånger vinsten, ofta 3-5 gånger.

Läs mer om avkastningsvärdering

Värdera onoterade bolag utifrån tillgångarna

Den så kallade substansvärdemetoden innebär att man räknar ut bolagets nettotillgångar, alltså tillgångar minus skulder.

Du behöver dock ta hänsyn till att marknadsvärdet av anläggningstillgångar kan skilja sig från bokfört värde. Det kan också finnas värden i obeskattade reserver.

Läs mer om substansvärdering

Jämför värdet på liknande bolag

Finns det data på vad liknande onoterade aktier sålts för nyligen kan den informationen användas för att bedöma värde på det aktuella bolaget. Detta kallas ibland för marknadsvärdering.

Med denna metod kan du exempelvis göra en multipelvärdering där du jämför multiplar så som P/E eller P/S hos andra bolag för att sedan räkna ut värdet på det aktuella företaget. Tyvärr är det en trubbig metod och det är sällan det finns tillräckligt med liknande fall att jämföra med.

Värdera kassaflödet

Det går att göra en prognos över hur framtida kassaflöden kommer att se ut och sedan räkna ut ett så kallat nuvärde, vilket motsvarar värdet på bolaget.

Metoden kallas för kassaflödesvärdering eller DCF-värdering och den fungerar oavsett om det finns vinst eller inte i bolaget. Dock är den extremt spekulativ. Vi använder den därför endast i undantagsfall.

Läs mer om kassaflödesvärdering

Värdera ett onoterat bolag med oss

Vi på Oak Företagsvärdering AB använder oss ofta av en kombination av metoder när vi värderar onoterade bolag.

När vi gör det utgår vi alltid från det specifika fallet och använder aldrig automatiserade processer.

Vi skräddarsyr värderingen utifrån syfte och typ av bolag så att estimatet blir så rättvisande som möjligt.

Kontakta oss nu för en offert