Likvidationsvärdering

Likvidationsvärdering är ett sätt att värdera företag som inte avses drivas vidare. Metoden bygger på substansvärdet med avdrag för avvecklingskostnader och en rabatt för ”lack of marketability”.

Hur fungerar en likvidationsvärdering?

När ett företag ska värderas används alltid en eller flera så kallade värderingsmetoder. Ett bolag som ska avvecklas eller som står inför en konkurs kan också värderas. Det sker dock med betydande avdrag jämfört med ett mer eller mindre friskt företag som ska drivas vidare.

Metoden som används kallas för likvidationsvärdering. Det är en form av substansvärdering kan man säga. Den bygger på marknadspriset av tillgångarna efter att skulderna har betalats tillbaka, alltså substansvärdet.

Det finns dock två viktiga skillnader mellan en likvidationsvärdering och en ”vanlig” substansvärdering:

  • Avvecklingskostnaderna dras av från bolagsvärdet
  • En signifikant rabatt appliceras på värderingen

Varför används rabatt vid en likvidationsvärdering?

Avvecklingskostnaderna kräver ingen närmare förklaring men varför används en rabatt?

Logiken är att ett bolag som ska avvecklas inte kan anses vara attraktivt på marknaden. Förhandlingsläget är dåligt.

Säljaren kommer att få finna sig i att få ut ett lägre pris jämfört med vad som hade varit möjligt om ett friskt företag skulle säljas utan tidspress.

Exempel

Vi kan ta en liknelse för att illustrera detta. Tänk dig att du ska sälja en bil. Om du har 2-3 månader på dig kan du lägga ut en annons och sedan vänta på att potentiella köpare hör av sig. Du tackar nej till ett par som ger skambud men till slut hittar du en som är villig att betala ungefär vad du hade önskat dig.

Jämför nu det läget med att du av någon anledning måste sälja bilen idag på eftermiddagen. Du kan inte vänta. Då kommer du först och främst att behöva sätta ett lägre pris direkt för att få napp snabbt. Sedan tvingas du sannolikt att acceptera ganska hård prutning för att ro i hamn.

Samma sak gäller med företag. Köparen vet att säljaren inte är i ett förhandlingsläge. Därför räknar man med en rabatt för ”lack of marketability” som det kallas i samband med en likvidationsvärdering.