Ett nyckeltal är ett tal som används för att analysera ett företags prestanda och finansiella hälsa. De kan även användas i en jämförelse av börsnoterade aktier.
Vad är nyckeltal och hur används de?
Nyckeltal används inom företagsekonomi för att analysera, värdera och utvärdera ett företag eller en organisation. Det är jämförelsemått som underlättar analysen.
Till exempel blir det abstrakt och svårt att jämföra ett företags vinst mätt i kronor och ören. Men om man mäter det som vinstmarginal blir det lättare att jämföra vinsten över tid eller med andra bolag.
Nyckeltal sätter ett mätvärde i relation till något annat. Det gör att man får ett tal som är lätt att jämföra med andra företag eller inom samma företag över tid.
Dessutom finns icke-ekonomiska effektivitetsindikatorer. Det kan till exempel vara kundnöjdhet, arbetstid per produkt eller maskinernas nyttjandegrad.
När nyckeltal används för att följa hur det går för en verksamhet kallas de även för KPI – Key Performance Indicator. Dessa kan innefatta både finansiella nyckeltal, lönsamhetsmått och verksamhetsmått.
Exempel på nyckeltal
- Rörelseresultat: Rörelseintäkter minus rörelsekostnader. Kan uttryckas som EBIT, EBITA eller EBITDA.
- Soliditet: Visar hur stor andel av ett bolags tillgångar som finansierats med eget kapital.
- Räntabilitet: Avkastning på kapital. Detta nyckeltal är ett lönsamhetsmått.
- Rörelsemarginal: Hur stor andel av omsättningen som är kvar för räntor, skatt och eventuell vinst.
- Vinstmarginal: Vinsten som en del av omsättningen.
- Bruttomarginal: Även kallat bruttovinstmarginal. Den del av omsättningen som kvarstår efter att direkta kostnader för varor dragits av. Exempel på direkta kostnader är tillverkningskostnader och inköp.
- Skuldsättningsgrad: Företagets skulder i förhållande till eget kapital.
- Kassalikviditet: Bolagets likvida tillgångar i relation till de kortfristiga skulderna. Visar företagets förmåga att betala skulder på kort sikt.
Nyckeltal vid företagsvärdering och aktievärdering
Nyckeltal förekommer även vid värdering av företag – både av onoterade aktier och för jämförelse av värdering i börsnoterade aktier. Vid värdering av börsnoterade aktier gäller uträkningen per aktie.
- P/E tal: Aktiekurs eller pris på bolaget i förhållande till vinsten. Denna multipel är vanlig vid företagsvärdering.
- P/B tal: Priset i förhållande till bolagets eget kapital.
- P/S tal: Aktiens krus i relation till omsättningen. Går att använda även om det inte finns någon vinst i företaget.
Tänk på att om du använder nyckeltal för aktieanalys går det sällan att jämföra två bolag ur olika branscher eftersom varje bransch har sin egen dynamik. Vad som är ”normalt” varierar mellan branscher.