Eget kapital i ett företag motsvarar tillgångar minus skulder. Man kan se det som det kapital som är bolagets eget, ägarnas nettoförmögenhet i verksamheten.
Eget kapital – förklaring
För att förstå eget kapital kan vi titta på företagets balansräkning. Den är uppbyggd av två delar: tillgångar på den ena sidan och eget kapital och skulder på den andra. Dessa två sidor ”balanserar” varandra – de går jämnt ut.
Detta innebär att eget kapital alltid motsvarar tillgångar minus skulder i bolaget. Anledningen till att det står ”på samma sida” som skulder är at man kan betrakta det som företagets skuld till ägarna. Skulle bolaget likviderats är det detta som i teorin finns kvar till ägarna.
Ett sätt att finansiera verksamheten
Vidare hjälper oss denna uppdelning att förstå att eget kapital är ett av två sätt att finansiera verksamheten. Det andra sättet är alltså via lån.
Vad består då eget kapital av? Det finns tre möjliga källor:
- Aktiekapital från starten: Det kapital som ägarna investerade när bolaget grundades. Aktiekapitalet måste vara minst 25 000 kronor i Sverige men det kan givetvis vara större om man vill.
- Kapitaltillskott: Om bolaget gör en nyemission eller om ägarna skjuter till pengar genom aktieägartillskott ökar det egna kapitalet.
- Återinvesterad vinst: Den vinst som inte delas ut till ägarna stannar i företaget och ökar därmed posten eget kapital.
Öka eget kapital i bolaget?
Det är generellt sett positivt att ha ett stort eget kapital i förhållande till lån. Ju större del av tillgångarna som finansieras med det egna kapitalet, desto högre soliditet har bolaget.
En god soliditet tyder på finansiell styrka och lägre risk, vilket kan vara förmånligt om eller när företaget vill ta nya lån eller krediter. Dessutom är ett bolag med hög soliditet mindre känsligt för ekonomiska motgångar eller svängningar.
Om företaget går med vinst kan ägarna välja att stärka det egna kapitalet genom att avstå från att göra utdelningar.
Oavsett om bolaget går med vinst eller inte går det att öka det egna kapitalet genom nyemission eller genom ett aktieägartillskott.
Varianter
- Bundet eget kapital: Kan endast användas i bolaget och går inte att dela ut till aktieägarna. Här finns startkapitalet och eventuell uppskrivningsfond och reservfond.
- Fritt eget kapital: Årets vinst och balanserat resultat. Kan delas ut eller återinvesteras.
- Justerat eget kapital: Företagets beskattade eget kapital. Uppgiften används vid bolagsvärdering, närmare bestämt substansvärdering.