Kapitalkostnad

Kapitalkostnad Àr priset för att anvÀnda ett kapital. Det Àr en vanlig term inom företagsekonomi, privatekonomi (lÄn) och hos bostadsrÀttsföreningar.

Vad Àr kapitalkostnad inom företagsekonomi?

Kapitalkostnad som företagsekonomisk term avser priset för att anskaffa och anvÀnda en kapitalresurs.

Kapitalkostnaden kan med andra ord bygga pÄ tvÄ saker:

  • Förfogandekostnad: Vad det kostar att anskaffa kapitalet, exempelvis genom aktier eller lĂ„n.
  • Förbrukningskostnad: Den kostnad som uppstĂ„r genom anvĂ€ndning. Slitage och avskrivningar.

Företag kan anskaffa kapital genom att ge ut nya aktier i en nyemission. DÄ Àr kapitalkostnaden i form av marknadens avkastningskrav eller ett kalkylmÀssigt avkastningsmÄl.

Det gÄr ocksÄ att skaffa kapital genom lÄn. DÄ Àr istÀllet kapitalkostnaden i form av amorteringar, rÀntor och eventuella avgifter.

NÀr anlÀggningstillgÄngen vÀl Àr inköpt ska den vanligtvis skrivas av över en tid för att Äterspegla hur den förbrukas / slits.

Vad Àr viktad kapitalkostnad?

WACC – Weighted Average Cost of Capital Ă€r vad som pĂ„ svenska kallas för viktad kapitalkostnad. Det Ă€r en metod för att berĂ€kna kostnaden för att finansiera ett bolag.

Man kan sÀga att det Àr den lÀgsta avkastning som bolaget kan klara av för att kunna överprestera de rÀntekrav som lÄngivarna har och de avkastningskrav som Àgarna har.

Vad Àr kapitalkostnad för ett lÄn?

Kapitalkostnad Àr Àven en term som förknippas med lÄn till privatpersoner. Exempelvis privatlÄn och blancolÄn. I det sammanhanget handlar kapitalkostnaden om lÄnets kostnad över hela löptiden.

Vad Àr kapitalkostnad för en bostadsrÀttsförening?

Begreppet kapitalkostnad anvÀnds dessutom av bostadsrÀttsföreningar som en del av föreningens ekonomiska plan. Definitionen i detta sammanhang Àr i första hand avskrivningar och rÀntor.